חיפוש

בעקבות הזמן האבוד
סדנת זום

לכתוב ולקרוא שירה עם אלי הירש

סדנת כתיבה וקריאה שתעסוק בזיכרון כבסיס ליצירה. נחשוב על כתיבת שירה כהיזכרות בחוויות יסוד או מאורעות יסוד שלא מרפים מאיתנו, או להפך, נשכחו מאיתנו, ואולי לא היו מעולם או יתרחשו רק בעתיד. ננסה להבין מהם זיכרון והיזכרות – האם הם שחזור נאמן למקור של העבר, או בריאתו מחדש מתוך שכחה ואובדן. וכמובן, ננסה לכתוב שירה שתעזור לנו להיזכר במה ששכחנו או איבדנו – פרקי חיים, תקוות וכמיהות שאיננו רוצים לוותר עליהם.  

הערה חשובה: אפשר להשתתף בסדנה בלי לכתוב או לשתף שירים – השיתוף רצוי ומתקבל בשמחה אך אינו הכרחי.   

משך ומועד הסדנה: שמונה מפגשים בימי שני.

נתחיל ב-17.2.25 ונסיים ב-7.4.25. 

הסדנה תיערך בין 19:30 ל-21:30

מחיר הסדנה 2400 ש"ח. 10% הנחה להרשמה מוקדמת, קוד קופון: סדנה25.

ניתן לפרוס לתשלומים. להרשמה ותשלום

תוכנית הסדנה

ננסה להבין מהם זיכרון והיזכרות ולפענח את הזיקה ביניהם לבין כתיבת שירה. נחשוב על שירה כאומנות שנעה בין זיכרון ודמיון, מציאות והזיה, אובדן ובריאה מחדש, ועל היסוד היצירתי שיש בכל היזכרות. נחשוב על מה ששרוי מעבר לזיכרון – חלומות, הלוצינציות, פנטזיות, חזיונות מיסטיים או נבואיים, חותמות שטבועים בגוף. נחשוב וננסה להעריך את הזיקה בין זיכרון לאהבה, לכעס, לצער, לפחד, למוות, לאלימות, לחורבן וגאולה. נבחין בין סוגים שונים של זיכרון – אוטוביוגרפי, בין דורי, היסטורי, תרבותי, דתי, לשוני, פואטי – וננסה להבין את ההבדלים והזיקות ביניהם. נחשוב על זיכרון כמקור של חרטה וסבל אך גם כמקור של נחמה והשלמה.  ננסה להבין אם מוטב להבחין בין זכרונות טובים לזכרונות רעים או להפך – חשוב דווקא להתיך אותם זה בזה. נחשוב על קרע או פצע בזיכרון – כלומר על טראומה ועל זיכרון פוסט-טראומטי. נחשוב וננסה להעריך את תפקידה המרכזי של הילדות בזכרוננו, ושל דמויות היסוד שמאכלסים את זכרונות הילדות – ביניהם אימהות ואבות, אחים ואחיות, סבים וסבתות. נחשוב כיצד בונים זיכרון, ומה הקשר בין זיכרון לזהות. נחשוב על מקומו של הזיכרון על רצף הזמן, בין עבר, הווה ועתיד. נשאל אם אפשר להיזכר במה מעולם לא היה או במה שעתיד להתרחש, כמו בנבואה. וכמובן – נקרא יחד שירים, שלנו ושל אחרים, שעניינם זיכרון ושכחה וכל מה שביניהם ומסביבם. 

סביר להניח שלא בכל הסוגיות הללו נצליח לדון, אבל נחשוב ברצינות על רבות מהן. הדיון יהיה מעמיק ורחב יריעה אך לא אקדמי או תיאורטי אלא נטוע כולו בעולמה של שירה – בקריאת שירה ובכתיבת שירה ובמחשבה על שירה ובאהבת שירה. הדיון יוביל אותנו משיר לשיר, מפואטיקה לפואטיקה, מזיכרון לזיכרון ומשכחה לשכחה, ומטרתו לא תהיה לפסוק הלכה אלא לפרוש מגוון רחב של אפשרויות שנוכל, אם נרצה, לבחור ביניהן, למצוא את עצמנו בתוכן ובעיקר לנוע ביניהן לפי הצורך והחוש.

הסדנה תהיה מבוססת על איזון נכון בין כתיבת שירה וקריאת שירה – כלומר בין תשומת לב קשובה ואוהדת לשירי המשתתפות והמשתתפים בסדנה, לבין קריאת שירה של משוררות ומשוררים נוספים, כמו דליה רביקוביץ ואריה סיון, ענת לוין וחיה לוי, ויקי שירן ורמי דיצני, מרוה זוהר ורוחמה וייס, חדוה הרכבי וארז ביטון, שז ונתן וסרמן, עמוס נוי וצור גואטה, יהודה עמיחי ויאיר הורביץ, רחל המשוררת וחיים נחמן ביאליק, נעם פרתום וזמירה פורן, שרון אולדס (בתרגום שירה סתיו) ואדה לימון (בתרגום מרב שטרנברג פיטון), קים אדוניציו (בתרגום רעות בן יעקב) ודוריאן לקס (בתרגום מאיה טבת דיין), טל ניצן ולאה פילובסקי, אפרת בלום ואורית מיטל, רפי וייכרט ורבקה מרים, לי ממן ושלומית נעים-נאור, רועי חסן ושולמית אפפל, יונה וולך ומאיר ויזלטיר, חזי לסקלי ואבות ישורון, נתן זך ותנחום אבגר, אבישי חורי ואגי משעול ועוד רבות אחרות.  

לבירורים אפשר לפנות כאן.

 תקנון ומדיניות ביטולים ראו כאן.