חיפוש

המלצות ושיתופים

שיתופי משתתפים

מיכל ואינה

אני רוצה לדבר רגע על סדנת קריאת השירה (׳מזשיר׳) של אלי הירש.

במשך חודשיים נפגשנו שמונת משתתפות הסדנא מידי יום רביעי בסלון של נתי ואלי, לערב יוצא דופן מחכים ומעשיר.

אלי, שהוא עורך מחונן ומנחה בחסד, מביא ידע עצום ובקיאות בעולם השירה והמשוררים, מה שמייחד את הסדנא הזאת מסדנאות אחרות. הפתיחות והקבלה לדעות השונות ללא שיפוטיות וללא ׳דד-ליינים׳ של תרגילים, יצרו חוויה שעודדה דיון עמוק חף ממתחים ומשכך- לגבי דידי, פתחה בעוז את מכסה היצירה.

אני כתבתי, וכתבתי וכתבתי אחרי כל שיעור ושיעור.

פרידה שחוויתי מאדם אהוב, פגשה משוררים וסיגנונות שאלי הכיר לנו מזוויות חדשות: שירה תנ״כית, שירה סינית, משוררים של ישראל הצעירה בואך שנות ה60-70 ועד למשוררים בני זמננו, ולהרגשתי פתחה בפני ערוצים חדשים בשירתי.

ממליצה מאוד על הסדנא ומצפה לסדנאות שתבאנה בהמשך!

אוסי תוסייה

השתתפתי בסדנת "מזשיר". אני יודעת להגיד שלמרות שאני משוררת בוסר, אני כותבת כל יום בחודשים האחרונים, בעקבות התהליך שקורה שם ובסדנה קודמת עם אלי, אני מגיעה לעבודה פוריה ומבורכת. אני חושבת שללא התמיכה שנוצרת בסדנאות של אלי, לא הייתי כותבת על נושאים שלא חלמתי לגעת בהם. בלי לגעת בכתיבה במה שלא קל, הייתי כנראה מדשדשת במקום ואולי עוזבת את עצם ההתבטאות הזאת. לא הייתי מפתחת את הקול המסוים שלי, שאותו הגעתי למצוא. לי זה מאד חשוב, ונפלתי למקום הנכון.

אפרת לוצאטו

עכשיו אני מבינה שבאמת אתגעגע לסדנה. במפגש בין אנשים ושירים קורים קסמים. מה שאני הכי אוהבת הוא האדוות, ההדהודים, הצלילים המאוחרים, הזרם התת סיפי המתהווה בזמנו ובדרכו מעבר לזמן הסדנה, מעבר לתוכן, מעבר למהות המוצהרת.

והנה בלי להרגיש אני כותבת וכותבת והשאלה מה זה שיר, או מי את, הכותבת, או מה כותבים ומה לא ואיך, ממשיכה לפעפע כנראה גם כשאני שקועה בעבודה, ישנה או אוכלת שניצל.

בלילה אחרי הסדנה האחרונה לא נרדמתי. כל הלילה הגיעו אליי מילים ומשפטים, כמו קורי עכביש. בשלב מסוים הפסקתי להתנגד לחוסר השינה ופשוט הייתי בתוך הטירלול הזה, אפילו קצת בהודיה.

 

טל בלופרב

 אמש הסתיימו להם שמונה מפגשי שירה, בסלון ביתו התל אביבי הנעים של העורך, המבקר והמשורר אלי הירש ושל רעייתו נתי.

במהלך המפגשים ניסינו לפצח את הסוגיה 'מה זה שיר', אבל בעיקר הרחבנו אופקים, נחשפנו למשוררים וזרמים בשירה שאת חלקם הגדול לא הכרתי וקראנו הרבה-הרבה שירה. היו אלה שעתיים ומחצה שבועיות של מקלט מהחוץ, במובן הכי טוב של המילה. זמן היקסמות בו התענגנו על מילים של גדולי המשוררים והמשוררות וגם חשפנו את החומרים הטריים, יותר או פחות, שלנו, וזכינו למשוב עמוק, אוהב, מכיל, רואה ומקצועי לעילא מאלי וגם מהמשתתפות. יצאתי בכל פעם מרחפת על ענן, קלה יותר משנכנסתי (על אף הכיבוד המפנק), עם תועפות השראה שמבעבעת בי כמו לבה. ויש גם בזה עונג גדול.

בנובמבר הקרוב מתוכננים מפגשים בנושא האהוב שירי אהבה (או העדרה).

אני מלאת הודיה על המתנות הרבות שקיבלתי במהלך המפגשים, שחיזקו אותי והצמיחו לי כנפיים בתקופה לא פשוטה.

כבר מתגעגעת

חניתה כהן קמחי

 

מאז השבעה באוקטובר ובעיקר בתקופה האחרונה, אני לא מצליחה לכתוב, אני יכולה לחשוב על אינסוף סיבות אבל כל אלה לא עוזרות להתגבר על התסכול.

בתוך כל זה השתתפתי בסדנה בת שמונה מפגשים שערך אלי הירש בביתו. אלי ונתי זוגתו אירחו אותנו בסלון ביתם (חוויה מענגת), קראנו שירים שלנו של אחרים.

אלי מבין שירה אין בזה ספק, לא אחת נדהמתי מהיכולת שלו להבין את המתחולל בנפשו של אדם, מקריאת שורות בודדות בשיר…

והעיקר, הוספתי למדף הספרים שלי ספרי שירה וספר פרוזה שכתבו אלי ציפי ואדוה, וצללתי שוב לתוך ספרה של טל.

אני בטוחה שגם הספרים שיכתבו שאר משתתפות הסדנה יהיו נפלאים לא פחות!

מיקה דפני-זית

אמל"ק – א. שירה היא סימן חיים. ב. רוצו לקרוא את ספרו החדש של אלי הירש.

אז לפני כמה שבועות התחלתי ללמוד שירה – לקרוא שירה – לכתוב שירה עם אלי הירש. ובמקביל לסדנה, במקרה או שלא, יצא לאור הספר החדש של אלי "משהו מעבר לאושר" (הוצאת הקיבוץ המאוחד).

ספר השירה הזה יוצר איזו פרדיגמה סגנונית חדשה, גם אם ברור שהיא יונקת מאילנות גבוהים ועתיקים. הספר הוא סוג של ממואר שירי שבנוי במבנה מאד ברור – שמונה עשר שירים בכל שער, בכל שיר שמונה עשרה שורות (ארבעה מרובעים ועוד דו-טור), והוא מחבר באופן מדויק, נוגע, בהיר וחד את סיפור אהבתם שלו ושל אשתו, נתי. את סיפורה של אהבה בכלל.

הסדנה בסלון של אלי ונתי היא סדנה ששואלת מה זה שיר בעצם? זו חתיכת שאלה גדולה על שירה ועל אמנות ועל החיים ועל אנשים, ואלי מביא רפרטואר של אפשרויות לחשיבה עליה מתוך מקום ייחודי שמשתקף בדמותו האנושית. בסדנה אנחנו קוראים שירה, שזה בעצם קוראים משוררים ומשוררות, שזה קוראים שירים דרך אנשים ונפש וחיים. וכן, אנחנו קוראים גם את השירים שלנו עצמנו בעזרת אותה מטריית לב וראש, שמתרחבת וגדלה בתוכנו עם קריאה של מגוון שירים שמסודרים בפלייליסטים מקוריים שאלי מסדר ובונה, ומתוך מתן רשות לכל קשת הגורלות, אלי מומחה במתן רשות.

משהו בסדנה ובספר נהיה לי אחוד, אחד.

עבורי "העולם התמלא באפשרויות, באור, זמן וחלל" כמו שכותב אלי ב'בבת אחת', השיר הפותח את השער האחרון בספר. דרך הסדנה והספר, וכנראה זה גם מה שהביא אותי אליהם, יש לי איזה יצר לצלול כדי לנשום, לצייר באותיות את מה ששכחתי, לתת עומק לזיכרון שנאלם או נתקע או נחנק או כונן, "למשות את המידע מבאר החשכה שבליבי" (המבט עמ' 98).

"ופתאום אני מבין שאהבת שנים / רבות צוברת לא רק זיכרונות אל גם שכחות, והשכחות הן כיסי / הצער והגעגוע שמעניקים לה עומק, כוח, משמעות". ')אהבת שנים רבות' עמ 73(.

ואולי זה קצת מה שקורה לי, שהשכחות מפליאות בכוחן לשפע את החיים, למלא אותם בהרבה ממה שהם בעצם מלכתחילה.

"מה זה בכלל, שיר אהבה או ממואר? מי העיקר כאן – את או אני?" שואל אלי בספר על הספר והשאלה הזו נוכחת לאורכו ולרוחבו של הספר מראשיתו ועד סופו והרבה אחריו.

כך או כך, הספר עוסק באהבה. כלומר בסיבת הסיבות. "בקיצור" כותב אלי ב"מערבולת של אהבה", השיר שכמעט סוגר את הספר – "העתיד הוא בתנועה מצל אל חיק. מהד אל לב. מן / ההוד וההדר אל הגוף המפוחד והכואב. ממדרגות / של כוח למערבולת של אהבה. אז התחלתי להבין / שהא.נשים שאני אוהב הם אלוהי האמת של חיי, שאלוהי אברהם יצחק ויעקב או כל אלוה מתיימר  / אחר אינם אלא משל. שאהבה היא יופי, יופי הוא אמת, / וזה כל מה שיש לדעת ולזכור על הגדה הזו של הנהר".

ואלי מעמיד לה, לאהבה, רבדים מצד אחד כל כך דקים ולא מתיימרים ומצד שני כל כך גדולים ומפעימים, גם אם בחריקה ובאומללות או בבושה שבהם. ומשהו בשילוב המנוגד הזה הוא כוחו של היצירה הזו.

אנחנו, הקוראים "שוכחים את הפרטים אבל זוכרים את העיקר: / את הקפיצה המרהיבה אל העולם".

כי אנושיות סיפור אהבתם של אלי ונתי הוא כה אישי שהתנקזותו לנקודה כל כך ספציפית בעולם כמו מאפשרת לו להיות תבנית לשירת חיינו אנו, אהבתנו אנו, כאבנו אנו. מרוב שאין בו ניסיון למכלול, כך הוא שלם.

כשקראתי את הספר בלגימה אחת, שלוק ממש, כל הסדנה פתאום התחברה לי בממד אחר, כי מילים על מילים שזרמו מתוך אלי כשקרא איתנו שירים, קיבלו איזו צורה מהודקת בעולם, בדמותו ובדמות סלונו בו אנו נפגשים וקוראים.

"שירי הם מעשה ידי. הם לא מתנשפים ומשתנקים כיצורים / חיים כרבים מהשירים של בנות ובני דורי. הנשמה, הנשימה, אינה / של השירים אלא שלי" (רפסודה עמ 115).

וזה בדיוק זה. זה לא שהיה או יש משהו תיאורטי בסדנה, אין כזה אצל אלי, הוא לא חוקר שירה, הוא אוהב אדם ומאשר אדם וכנותו גדולה ומרפאת עד מאד. אבל כשחוויית קריאת שירה כמו מתכנסת לתוך ממואר שירי, שיר עלילתי, פרוזה מושרת או כל שם אחר שאפשר לתת ליצירה המקורית הזו, אז נפלטת איזו אנחה. כי השירים שלו הם מעשי ידיו, הנשימה אינה של השירים אלא שלו ובכך גם שלי, שלנו, של הקוראת, של הקוראים.

אלי, תודה.

פזית נאורי

פוסט של נחת…..

הסתיימה לה סדנת הפואטיקה

או כמו שאלי אומר – סמינר השירה

כמה כיף היה להיפגש בסלון

ביתם הנעים והמזמין של אלי ונתי

ומדי שבוע לקרוא ולהבין שירה

ושמונה מפגשים עברו להם במהירות

וזכיתי להעמיק ולשמוע את אלי

עם הידע הכל כך עשיר שלו בשירה

למרות שהוא תמיד אומר שהוא כמעט לא זוכר

דבר, הוא זוכר טוב כל פרט שקשור

למשוררים ולחייהם ולשיריהם.

ישבתי במפגשים והאזנתי לא רק לשירים

אלא גם לציטוטים נהדרים וחכמים

של אלי שישארו איתי עוד זמן רב

זכיתי לפגוש אנשים מיוחדים בסדנה

יצירתיים, כותבים ורגישים.

איזה כיף לפגוש אנשים דרך מילים

יום אחד

אדבר רק שירה